‘En toen werd ik wakker’- Van theater naar podcast

En toen ik werd ik wakker’ is de nieuwe podcastserie van maker Deborah Smit. De podcastserie is gebaseerd op haar gelijknamige kleinkunstvoorstelling. Door haar kleinkunstvoorstelling op een alternatieve manier te brengen hoopt Deborah kleinkunst toegankelijk te maken voor iedereen.

Naar een idee van: Deborah Smit
Tekst & uitvoering: Deborah Smit
Regie & tekstcoach: Malou Holshuijsen
Sound design & Producer: Olaf Kerckhaert & Deborah Smit
Mogelijk gemaakt door: AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) & Sena Performers Muziekproductiefonds

Verbaasd kijk ik Marco aan wanneer ik de eerste zin van de podcasts uit mijn oortjes hoor komen. ‘Zooo lekker accentje heeft die meid’ zeg ik. Marco zegt dat ik moet proberen te luisteren voor minstens 10 minuten. Het Belgische accent klinkt weer door mijn oortjes; “Voor den eerste aflevering begint moet ik u eerst iets over Deborah vertellen”. We leren Deborah kennen, ter vergankelijkheid een (witte) vrouw van 30, die is opgegroeid in een religieus gezin uit de achterhoek. Het aangedikte Belgische accent verdwijnt en maakt plaats voor Deborah die uit haar dagboek voorleest. “Nooit zijn dingen meer zo duidelijk geweest als toen ik 9 was. Ik wist hoe het leven in elkaar zat. Ik leefde met een soort Joie de vivre waar elke dertiger van droomt”.

Herkenbaar.

Deborah is als een hamster in haar kooi. Ze rent en rent en vraagt zich af waarom ze niet verder komt.

Deborah is nu goddeloos, en doet aan yoga, haar woorden worden haar bijbel en haar gelijk is haar waarheid. Het Belgische accent noemt het “de geboden van de Urban yogi”. Mijn hand slaat voor mijn mond om mijn gelach te verbergen, rood loop ik aan wanneer ik mij herken in alles wat de Belgische stem opnoemt. Pijnlijk. Ik doe dan ook graag afstand van deze negatieve energie.

Herkenbaar dat is deze podcast zeker, helemaal wanneer Deborah over gaat “op het zuipen”. Vage beelden schieten mij voorbij wanneer Deborah vertelt over vreemde mannen in bed, de katers en de spijt achteraf.

Deborah neemt je in haar podcast ‘En toen werd ik wakker’ mee in haar leven en de zoektocht naar zichzelf. De podcast is gevuld met herkenbare situaties, mooie muziek, een Belgisch accent en heel veel humor. Mijn favoriete quotes zijn: “Als een Boomer door de klimaatcrisis” en “Cross fitters krijgen eelt op hun handen én op hun ziel”, Deborah ik hang aan je lippen en kan niet wachten tot de volgende aflevering.

Ben jij nou opzoek naar een podcast waarin zelfreflectie, humor en muziek centraal staan, ga dan zeker even luisteren naar ‘En toen werd ik wakker’!

‘En toen werd ik wakker podcast’ bestaat uit 4 afleveringen en is vanaf 6 november wekelijks te beluisteren via streamingdiensten Spotify en Apple Podcasts. De serie wordt afgesloten op 28 november met een vijfde ‘live’ aflevering in samenwerking met Podcast & Chill vanuit De Kleine Komedie.


Vorige
Vorige

5 Filmtips voor het IDFA!

Volgende
Volgende

Even voorstellen: Jasmine Wouwenaar