Had ik de ‘Ozard of Wiz’ maar gezien toen ik klein was.

17 december 2022, Maas Theater & Dans, Rotterdam - De eerste keer dat ik zelf het podium op mocht als deel van een musicalcast was in 2001. Als 10-jarige mocht ik meespelen in De Tovenaar van Oz. En dus zag ik op jonge leeftijd al de film en alles wat daarmee te maken had. Ook de versie uit 1978, The Wiz, met Michael Jackson en Diana Ross en nog steeds vind ik alles wat een adaptatie is van dit verhaal tof om te zien. Omdat het vol met symboliek zit. Dus o wat had ik zin in ‘The Ozard of Wiz’ van ROSE Stories en Maas Theater en Dans.

Vroeger toen queerness, homoseksualiteit en alles dat buiten de norm viel nog verboden was werd de vraag ‘Are you a friend of Dorothy?’ vaak gebruikt door homoseksuele mannen om erachter te komen of een ander tot dezelfde groep behoorde. Dorothy's reis van Kansas naar Oz weerspiegelde de wens van veel homomannen om te ontsnappen aan de zwart-witbeperkingen van het leven in een kleine stad ... naar grote, kleurrijke steden vol eigenzinnige, gender-brekende karakters die hen zouden verwelkomen. Ook accepteert Dorothy in de film onmiddellijk degenen die anders zijn, waaronder de laffe leeuw. De leeuw identificeert zichzelf door middel van een nummer als een "mietje" en vertoont stereotiepe "homo" of op zijn minst meer traditioneel vrouwelijke maniertjes. De leeuw wordt gezien als een gecodeerd voorbeeld van Garland die zonder twijfel een homoseksuele man ontmoet en accepteert.

Voor mij was uit de kast komen of mezelf leren kennen geen probleem. Hoewel mijn omgeving, lees: klas- en leeftijdsgenoten, er wel problemen mee hadden, vond ik het zelf allemaal wel prima. Ik had ook mooie voorbeelden, juist omdat ik al opgroeide in een theatrale wereld. Maar er zijn altijd vragen. En je zoekt naar de woorden om die te beantwoorden. En juist met deze voorstellingen krijgen die kinderen de woorden om antwoorden te bedenken voor hun eigen vragen. En dat klinkt misschien wat abstract, maar dat juist nodig.

Dorothy, de stro-man, de blikken man, de leeuw, de heks, de tovenaar, allemaal staan ze symbool voor iets en hebben ze hun eigen problemen en oplossingen. In The Ozard of Wiz keren 7 bijzondere mensen terug naar hun kindertijd, een tijd zonder schaamte. Allemaal hopen ze uiteindelijk te krijgen waar ze hun hele leven al naar op zoek zijn: hersenen, moed, een hart en een thuis. In deze wonderlijke voorstelling serveren we vogue, popmuziek en melancholie in een seventies sausje.

De set-up van de voorstelling is simpel maar zeer doeltreffend. Een glazen vloer, 7 outfits, en opzwepende muziek samen met toegankelijke tekst en sterke spelers die voor kinderen een voorbeeld kunnen zijn. Meer heb je niet nodig. ROSE Stories en Maas Theater en Dans hebben met the Ozard of Wiz een voorstelling gecreëerd die veel kinderen de woorden zal geven om de gevoelens te omschrijven die ze wellicht altijd al gehad hebben. En voel je je niet anders? Zit jij prima in je vel, dan kijk je gewoon naar een toffe voorstelling.

Simpel en doeltreffend. Had ik de ‘Ozard of Wiz’ maar gezien toen ik klein was.

Vorige
Vorige

Oproep: De Cultuurvlogger gooit z’n Instagram open voor iedereen!

Volgende
Volgende

Re:Cast is verfrissend en hoognodig in Nederland!