Re:Cast is verfrissend en hoognodig in Nederland!

12 december 2022, DeLaMar West, Amsterdam - Musicals. Oh, ik hou zo van Musicals. Klassiekers of nieuwe voorstellingen het maakt mij niet uit. Ik hou zo van Musicals. Als kind speelde ik, als onderdeel van het Nationaal Jeugd Musical Theater, in vier verschillende musicalproducties door het hele land en daar is mijn liefde voor zingende, dansende en acterende personen op een toneel begonnen. En net zoals mij zijn er veel mensen, meer musical is altijd beter. En daarom vind ik het fijn dat er een avond bestaat als Re:Cast en ik ga je nu proberen uit te leggen waarom ik hoop dat het een terugkerende avond word.

Onlangs werd ik uitgenodigd door het DeLaMar Theater West en Musicalmakers om te komen naar Re:Cast. En in mijn uitnodiging stond hetvolgende:

‘Wat gebeurt er als we het strikte hokjesdenken loslaten? Als musicalklassiekers door iedereen gezongen kunnen worden, ongeacht diens gender? Tijdens RE:Cast zingen musicalartiesten Freek Bartels (Les Misérables, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat), Lone van Roosendaal (Mamma Mia!, Zorro), Tjindjara Metschendorp (The Bodyguard, TINA – De Tina Turner Musical), Qshans Thode (Come From Away, The Lion King) en Lindy Zimmer ([Werktitel] – De Nieuwe Lichting) de nummers die ze altijd al wilden zingen, maar waar ze door traditionele rolverdeling binnen veel musicals nooit de kans voor kregen. Tot nu dus! RE:Cast is een inspirerende musicalavond bomvol bekende songs in een nieuw jasje, verrassende combinaties en duetten zoals je ze nooit eerder hoorde.’

Je kunt begrijpen dat ik als musicalliefhebber natuurlijk een gat in de lucht sprong. Vijf musicalspelers die los van gender, of wat dan ook, gewoon heerlijk musical gaan zingen. Musicalspelers die waarschijnlijk dieper graven dan de gebruikelijke nummers, die ook off-broadway keuzes maken en dus hun liefde voor musical naar een intieme zaal brengen. Heerlijk. En waar verwachtingen normaal vooral voor teleurstelling kunnen zorgen, gebeurde hier het tegenovergestelde, want deze avond werd veel meer dan gewoon een avondje met musicalliefhebbers. Het werd een protestavond, een avond met een mooi gesprek, een avond waar de juiste vragen werden gesteld.

De vijf spelers zitten rondom een tafel die op het podium staat en gelijk dienst doet als podium. We worden op een hele casual manier welkom geheten en er wordt nog even uitgelegd wat er gaat gebeuren . Ze hebben dus zelf nummers uitgekozen en die gaan ze zingen, maar wat nog veel belangrijker is, zijn de gesprekken tussendoor. De spelers spraken hardop problemen uit die ze ondervonden in het musicalvak, bij casting of wat dan ook. Zo noemde Tjindjara als voorbeeld dat wanneer zij speelde in Tina de Musical dat er niemand aanwezig was in de kap & grime die verstand had van kroeshaar. Een ander gesprek wat op gang kwam was onder andere met Romy. Die indentificeert zich als non-binair en valt vaak tussen het wal en het schip qua casting.

Het is inmiddels 2023 en de musicalwereld is een wereld van tradities en klassieke verhalen, maar de wereld veranderd en het is dus tijd om gesprekken te voeren zodat producenten, casting directors en iedereen die betrokken is weten hoe ze zich moeten aanpassen en meebewegen met hoe de wereld veranderd.

Laten we daarom Re:Cast op regelmatige basis terug laten komen, steeds met andere musicalsterren die allemaal tegen andere dingen aanlopen en die allemaal andere nummers willen zingen. Want als musicalliefhebber wil ik graag nog lang kunnen genieten van musicals en graag op een verantwoorde manier. Dus laten we beginnen met deze gesprekken. Ik zal op de eerste rij zitten.

Vorige
Vorige

Had ik de ‘Ozard of Wiz’ maar gezien toen ik klein was.

Volgende
Volgende

In Blind Date de musical zetten Freek, Brigitte en Sanne met z’n drieën iets groots neer!