In Blind Date de musical zetten Freek, Brigitte en Sanne met z’n drieën iets groots neer!

11 december 2022, DeLaMar Theater, Amsterdam - Het is een lange tijd geleden dat ik een ‘nieuwe’ musical bezocht. Zo eentje die niet is gekopieerd van een buitenlands verhaal of bijvoorbeeld de 283ste variant van Mamma Mia de Musical. Hoezeer ik ook hou van die muziek. Maar in Blind Date worden Bob (Freek Bartels) en Jenny (Brigitte Heitzer), die allebei geen succes hebben in de liefde, gekoppeld door Roos (Sanne Franssen). Ze kennen elkaar niet en moeten op blind date met elkaar en er zijn maar een paar regels; je zit van begin tot laatste koffie en geen telefoons. Nou… dat wordt wat.

Zonder verwachtingen ging ik naar deze musical toe. Ik bezoek regelmatig de programmering van het DeLaMar ook al weet ik soms niet wat ik kan verwachten. Zo’n verrassing zorgt ervoor dat ik ook nog steeds met plezier naar het theater ga, want met de hoeveelheid bezoekjes die ik pleeg als cultuurjournalist wil het nog wel eens voorkomen dat je voelt dat dingen een ‘moetje’ worden.

Wat ik echter niet had verwacht is dat de volledige musical over deze ene date zou gaan. Op papier zou dit helemaal niet moeten werken. Eén grote scene waarbij elke ademstoot is uitvergroot tot een ding om de musical (van 2 uur en een voor- en na de pauze welteverstaan) te vullen. Maar, wow, wat weten Freek, Brigitte en Sanne deze musical en dit verhaal goed te vertellen. Waar Bob en Jenny qua karakters de hokjes van stereotypes singles zijn weten Freek en Brigitte ze zoveel kleur te geven. Een van mijn favoriete momenten in de voorstelling is als Jenny een beetje zenuwachtig wordt, maar dat ze niet meer kan gaan roken. Ze is inmiddels namelijk gestopt. Dus wat heeft ze zichzelf nu aangeleerd? Ze gaat ‘My Heart Will Go On’ van Celine Dion spelen op de blokfluit. Een hilarisch moment.

Ook Sanne Franssen, die ik al kende van haar tijd in cabaret-duo De Fransse Eijkel, heeft een rol die perfect voor haar is. Ze speelt cupido, Roos, die Bob en Jenny koppelt, maar ook meerdere karakters en juist dat kan ze zo goed. Stemmetjes, maniertjes, hoe Sanne in een absurde rol kan kruipen is fenomenaal goed.

Al met al is deze musical een heerlijke Nederlandse knullige musical waarbij je echt aan de hand wordt genomen door de acteurs door deze mega-ongemakkelijke, maar herkenbare scene heen. Omdat de absurditeit zo dicht bij de realiteit ligt zal iedereen met een glimlach op z’n gezicht het theater verlaten.

Vorige
Vorige

Re:Cast is verfrissend en hoognodig in Nederland!

Volgende
Volgende

Simone Kleisma is een professional en dat zie je ook in ‘Verder’