Les Miserables: een meesterwerk van muziek en drama op het podium.

8 maart 2023, Koninklijk Theater Carré - Les Miserables is een musicalproductie die zijn plaats in de geschiedenisboeken van het theater verdiend heeft. Het verhaal van Victor Hugo's klassieker wordt op een prachtige manier vertaald naar het podium, met behulp van indrukwekkende decors, een geweldige cast en natuurlijk de prachtige muziek van Claude-Michel Schönberg.

De originele productie van Les Miserables liep meer dan 16 jaar op West End in Londen en meer dan 10 jaar op Broadway in New York, waarmee het een van de langstlopende musicals ooit werd. Het werd de eerste musical die bijna volledig in gezongen vorm werd gepresenteerd, wat een belangrijke mijlpaal was voor het genre.

Een van de grootste bijdragen van Les Miserables aan de musicalwereld was de vernieuwende manier waarop het verhaal werd verteld. In plaats van traditionele dialoog, wordt het grootste deel van het verhaal gezongen. Dit maakt de musical uniek en bijzonder. De muziek van Les Miserables is gecomponeerd door Claude-Michel Schönberg, met teksten van Alain Boublil en Jean-Marc Natel. Het bevat enkele van de meest iconische nummers uit de musicalgeschiedenis, zoals "I Dreamed a Dream", "One Day More" en "On My Own".

Nu moet ik zeggen, vroeger vond ik Les Misérables niet echt mijn favoriete musical. In tegendeel zelfs, ik vond het soms ronduit vervelend dat elke zin in deze musical gezongen werd. Ik dacht… waar is de dans, waar is het spelen? Maar nu.. 10 jaar later zal ik mijn mening echt moet bijstellen. Ik snap nu echt waarom ze het de musical der musicals noemen.

De cast van de huidige productie van Les Miserables is namelijk indrukwekkend. Milan van Waardenburg speelt Jean Valjean en zijn stem is zo krachtig en emotioneel, dat het publiek bijna ademloos toekijkt en luistert naar zijn gezang. Hoe hij zo’n beetje elke levensfase geloofwaardig doorkomt is echt van wereldklasse. Freek Bartels als Javert is zoals gewoonlijk fantastisch en brengt perfect de rol van de meedogenloze wetshandhaver tot leven. Yannick Plugers en Ellen Pieters zorgen voor de komische noot in de show, maar in mijn herinnering waren deze roller grappiger. Al had ik nu ook geen idee hoe ze dat konden toepassen in de tekst, dus wellicht zijn er wat wijzigingen geweest in de rollen. Daarnaast spelen Michael Muyderman Marius en Channah Hewitt Fantine en die leveren indrukwekkende prestaties. Ook vergeet ik steeds dat en Vajèn van den Bosch die Eponine vertolkte, slechts 24 is. Het is niet normaal hoe makkelijk van den Bosch speelt en zingt.

Alles bij elkaar genomen, is Les Miserables een geweldige musicalproductie die het publiek meeneemt op een emotionele reis vol passie en drama. Het is een musical die zijn plaats in de geschiedenis van het theater zeker verdiend heeft. Dit is zonder twijfel een van de beste musicals van het seizoen en een must-see voor elke muziekliefhebber.

In de cultuuragenda op de site vind je alle informatie van alle voorstellingen die De Cultuurvlogger bezoekt.

Vorige
Vorige

Geef je altijd een staande ovatie?

Volgende
Volgende

Benja Bruijning speelt een leven, maar weet mij niet helemaal te raken