In The Sheep Song worden we allemaal wat menselijker, schaap of niet.

Het Holland Festival is ook voor De Cultuurvlogger officieel van start gegaan. De komende tijd zal ik 8 voorstellingen recenseren/ beschrijven voor jullie. En deze keer blog ik voor jullie over de The Sheep Song, een visueel spektakel over een schaap dat voor meer bestemd is, vindt hij zelf, en wit dan maar graag een mens worden. Gezien in Internationaal Theater Amsterdam.

14 juni 2021. Eerlijk is eerlijk. Mijn vingers hangen al enkele minuten boven het toetsenbord, omdat ik zit te bedenken hoe ik deze voorstelling aan jullie wil omschrijven. ‘Een schaap dat mens wilt worden’. Het is een visueel prachtige voorstelling, met een duistere ondertoon, die zonder woorden wordt gespeeld, maar wel inclusief loopband & échte schapen.

In de hoofdrol: een schaap. Het meest onschuldige van alle wezens is niet langer tevreden met zichzelf. Het voelt dat het meer in zich heeft, dat het voorbestemd is tot een glorieuzer leven dan dat van zijn soortgenoten. Het neemt zijn lot in eigen handen om mens te worden, te beginnen met rechtop lopen. Vervolgens komen allerhande mythische wezens op zijn pad, sommige werken hem tegen, andere helpen hem juist verder. Aan de hand van schilderachtige toneelbeelden vol fabelachtige figuren neemt deze woordeloze voorstelling het publiek mee in de zoektocht naar het mens-zijn. Een moderne fabel over volwassen worden, het streven naar steeds meer, beter en verder. Tegelijkertijd over de angst voor onvermijdelijke verandering, in onszelf maar ook om ons heen. Een meditatie over transformatie als fundamenteel mechanisme van het leven.

Tsja. Dan maar beginnen bij het begin. Een naakte man die een bel luidt. Daarna gaat het doek open en zien we een kudde echte schapen op het toneel. Geen nepschapen, geen acteurs, nee. ECHTE SCHAPEN. - Om eerlijk te zijn vind ik het in 2021 niet echt meer kunnen om echte dieren in te zetten in een voorstelling als dit, de dieren lopen ongetwijfeld stress op en persoonlijk had ik acteurs als schapen even prima gevonden! - Wat volgt volgt zijn een aantal visuele scenes waarin we het schaap volgen in zijn reis naar mensheid.

Eerst op 2 poten lopen, en vervolgens komen we langs een reeks gekke figuren. Een matador, de plastische chirurgie, een poppenspeler met een oversekste pop. De grote vraag in deze voorstelling is eigenlijk: wat is menselijk? Uiterlijk; innerlijk; persoonlijkheid; hoe we ons gedragen en waarom zijn wij het meest haalbare?

The Sheep Song is een voorstelling waarmee je als kijker echt flink de diepte in kan. Er zitten enorm veel referenties en verwijzingen in, maar je kan ook zonder voorkennis enorm genieten van de voorstelling en dan mis je echt helemaal niks, want uiteindelijk spreekt de voorstelling echt helemaal voor zich.

Wil je nou meer informatie over The Sheep Song of het Holland Festival? Dat kan op de website van het Holland Festival. En bekijk voor de andere shows die ik ga zien de Cultuuragenda hier op de website! *Deze blog is geschreven in opdracht van het Holland Festival, maar zoals altijd met onafhankelijke pen geschreven.

Vorige
Vorige

De Cultuurvlogger te zien in nieuwe serie ‘The Museum Nanny’

Volgende
Volgende

‘Voor anderen in de rij staan is interessanter dan je denkt’ blijkt in La Codista