De kracht en ontkrachting van social media
Laat me vooropstellen dat ik in tegenstelling tot mijn gastheer Marco absoluut geen social media held ben. Dus als je na het lezen van deze kop denkt ‘fijn, wat instagram tips!’, dan help ik je bij deze alvast uit die droom. Waar je misschien wél wat aan kunt hebben, is hoe ik sinds vorige week op een andere manier naar dit medium probeer te kijken.
Oké, ik heb wat basiskennis over de standaard handigheden rondom sociale media en zijn verneukeratieve algoritme. Maar ondanks deze handvaten, doe ik eigenlijk maar wat. Ik merk dat ik, en velen met mij, toch vaak dingen post om gewoon maar mee te blijven doen. Zoals de bekende food foto’s, een post-workout-boomerang of lukraak een meme hier en een quote daar. Daar is niks mis mee, dat kan zelfs heel leuk zijn als je het meer als een vlog benadert. Maar als je iets concreets wilt bereiken met je socials, is het misschien toch goed om eens wat bewuster te zijn van wat je de digitale wereld in slingert.
In een online masterclass over ondernemerschap hoorde ik vorige week: ‘behandel je profiel als een magazine. En dan niet zomaar een blaadje, maar ga voor de Vogue. Een redactie waar met veel zorg, aandacht, passie en vooruitstrevendheid gewerkt wordt aan een editie, en tegelijkertijd een blad waar de lezer ook aandachtig de tijd voor neemt om te lezen. Een eigen gecreëerde wereld waar de lezer in wíl stappen, en gerust een maand op wacht.’
Dit deed bij mij wel een lichtje branden. Geregeld posten helpt zeker met je bereik, maar het is ook wat waard om kritisch te kijken naar wat je te zeggen hebt. Want wat wil je bereiken met jouw editie van Vogue? Wat voor een wereld wil jij creëren en kijkers in uitnodigen? Na wat mijmeren over deze vragen ging ik nog een stapje verder: wat wil ik bereiken met mijn muziek, en wat heb ik te zeggen als artiest, ofwel als mens?
Tijdens het corona-jaar heb ik de tijd gehad om na te denken over het herinrichten van mijn leven. Wat vind ik belangrijk, waar wil ik mijn (vrije) tijd aan besteden, waar wil ik mijn geld mee verdienen, wat voor een relatie wil ik hebben? Kortom, wat voor een leven wil ik leiden? Het stellen van deze kritische vragen heeft gezorgd voor nieuwe stappen en keuzes waar ik heel blij mee ben. Maar ik kwam tot de conclusie dat mijn social media nog niet echt is meegegroeid. Althans, niet bewust.
Persoonlijke groei is heel bevredigend als je na een tijdje ziet wat er verbeterd is. Maar wat soms moeilijk kan zijn, is het loslaten van je oude ‘ik’. Mentale groeipijn, kun je het noemen. Want zet je stappen in een nieuwe richting, dan zeg je de oude plek steeds meer gedag. En voor iemand die aardig wat tijd online besteedt en daar als artiest ook baat bij heeft, wordt het tijd om ook in die digitale wereld meer als de ‘nieuwe ik’ te bewegen.
Ik zeg natuurlijk niet dat dit de beste manier is om social media te gebruiken, je moet vooral doen wat voor jou goed voelt. Maar als artiest vind ik het een fijne gedachte om bewust een wereld te creëren. Om de druk van het regelmatig posten eraf te halen en doelgerichter na te denken over wat ik wíl uitstralen, zonder dat dat ver van mij af staat.
Want of je het nou wil of niet, mensen hebben al snel een oordeel over jou via jouw profiel. Jouw profiel bepaalt in welke categorie ze jou plaatsen, of ze zich kunnen identificeren met jou, of jouw product hen aanspreekt, of je oprecht overkomt. Voor nieuwe kijkers is dat oordeel binnen een paar minuten of seconden al geveld. Mijn product is mijn kunst, wat dus gelijk heel persoonlijk is en mij nauw ligt. Des te meer reden om vierkant achter alles wat ik deel te staan. Want iedereen plezieren gaat niet, maar ik wil wel trots zijn op wat ik bewust uitstraal.
Hoe dit vorm gaat krijgen, weet ik nog niet. Mijn socials zijn een work in progress. Maar ik kijk ernaar uit om over een paar maanden terug te scrollen en te denken: ‘Ja, dit is helemaal de wereld van May!’
Benieuwd naar de socials van May of de groei volgen? Haar Instagram vind je hier!
Deze column is geschreven door Actrice en singer-songwriter Marije van Sonsbeek en is onderdeel van de serie ‘De Makerscolumn’ die wekelijks hier verschijnt. Meer zien van Marije?