‘Wat vond ik hem een ongelofelijke eikel op dat podium’
19 februari 2023, Delamar Theater - Een boek, een film en dan nu de planken op. ‘Er komt een vrouw bij de dokter’ werd in 2003 als boek uitgebracht en is geschreven door Kluun. Het is één van de meest succesvolle Nederlandse romans ooit. Het verhaal van Carmen, die een zeldzame vorm van kanker krijgt en Stijn, haar partner die er al een handje van had om een scheve schaats te rijden, maar tijdens deze periode helemaal loszingt van de realiteit, is vanaf nu te zien in de Nederlandse theaters.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik noch het boek, noch de film tot mij had genomen. Dus een vergelijking trekken gaat voor mij niet op, maar dat maakt natuurlijk ook helemaal niet uit. Ieder mens moet gewoon een theaterzaal binnen kunnen lopen en een verhaal tot zich mogen nemen. En je wordt er bij deze voorstelling meteen ingeknald. We zijn heel even in de club en zien hoe Stijn en Carmen elkaar leren kennen, maar direct daarna horen we: ‘Borstkanker’ en niet zomaar borstkanker, maar ‘Mastitis carcinomatosa’ een zeldzame vorm.
In het begin van de voorstelling is er nog ruimte voor hoop, maar al snel leren we Carmen gaat het niet redden en zal sterven aan deze ziekte. Zoals ik al eerder zei rijdt Stijn al eens een scheve schaats, maar in deze periode waar de zorg van hun kind en het huishouden en werk allemaal op zijn schouders komt te vallen, is zijn enige manier om te ontspannen ‘naar de Bastille!’ gaan. Daar ontmoet hij Roos en begint hij een affaire.
De cast, bestaande uit vier acteurs, zetten een ongelofelijk goed spel neer en houdt het publiek gedurende die twee uur op het puntje van hun stoel. Maartje van de Wetering, die de rol van Carmen op zich neemt, laat zien waar een kankerpatiënt door heen gaan, van blijven vechten tot dan maar leven tot je er bij neer valt of sterk blijven voor de mensen om je heen. Xander van Vledder, speelt Stijn, en wat vond ik hem een ongelofelijke eikel op dat podium. Natuurlijk stelt het stuk de vraag, mag jij vreemdgaan, als dat jou op de been houdt, maar och wat vond ik hem toch een enorme klootzak. Bij elke domme keuze die hij maakt wilde ik schreeuwen: ‘Zorg voor je vrouw!’ Maar dit betekent dat er goed gespeeld wordt.
Ook Teunie de Brouwer en Marie Louise Stheins spelen hun rol als maîtresse en moeder spelen hun rol voortreffelijk. Iedere keuze waar Teunie voor komt te staan als ‘de andere vrouw’ wordt zo fijn weggespeeld en je kunt je echt in haar en iedereen inleven.
Er komt een vrouw bij de dokter is niet persé een ‘gezellig’ avondje uit, maar laat je wel een verhaal zien van hoe het leven kan lopen en de keuzes waar een mens voor kan komen te staan. Of je nou wel of niet achter deze keuzes staat is helemaal aan jou. Maar dit kun je zelf bedenken als je de voorstelling gaat zien.