De Cultuurvlogger tipt: Delft Fringe Festival. ‘Deze voorstellingen moet je zien!’

Het Delft Fringe Festival vindt vanaf 2 juni tot en met 12 juni plaats. Uiteraard in Delft. Met 45 makers en 26 locaties zijn er in totaal 350 vertoningen van shows te zien door heel Delft. Tijdens het Delft Fringe Festival maak je als bezoeker kennis met nieuw aanstormend talent. Van muzikant tot danser en van theatermaker tot cabaretier en kleinkunstenaar. Ook ontdek je via het festival de pareltjes van de stad Delft; van binnentuin tot woonkamer en van monument tot garage. Nu kan ik mee voorstellen dat het een hele hap is dus zal ik in deze blog een aantal voorstellingen tippen waar ik naar uit kijk.

Voordat ik mijn selectie aan jullie ga tippen is het misschien goed om te vertellen dat als je heel enthousiast bent dat er een manier is om ALLES te zien. Als je dit lukt laat het me dan vooral weten, want dan ben ik wel benieuwd wat voor mega cultuursnuiver jij bent, maar die manier vind je hier. Ga je daarnaast, net als ik, voor de eerste keer? Dan heeft het Fringe Festival al 10 heerlijke tips opgeschreven. Ik heb er veel aan gehad, dus lees ze goed door! En dan nu de tips voor welke voorstellingen je kunt gaan zien.

Tappin-It Collective - DOEMSDEE

Dit keer geen ritmisch tandenpoetsen, geen miscommunicatie met een lange rode buis en ook geen voetjevrijen in een poppenkast. Na het winnen van de Delft Fringe Publieksprijs in 2021 en het krijgen van de Nieuwe Makers regeling van Fonds Podiumkunsten begin dit jaar, waagt Tappin-It Collective zich met knikkende knietjes aan een alles-overstijgend thema.

In DOEMSDEE danst Tappin-It Collective langs de randen van het menselijk tijdperk en probeert betekenis te geven aan het einde der tijden. We vernietigen onze perfect home (in de woorden van David Attenborough) en toch willen we het eeuwige leven leiden. We knuffelen struiken om tot rust te komen. We vieren het leven door onszelf te verdoven en tot de laatste dag voort te planten. We spelen graag de hoofdrol in onze eigen film en zijn vernietigend en levenslustig tegelijk.

Laat je overspoelen door deze dansvoorstelling à la Tappin-It Collective, doordrenkt met tap, mime en percussie. Want deze keer overstijgen ze zichzelf: meer moves, meer performers, meer decor, meer té grote thema’s, meer ondoorgrondelijke taferelen, meer meer! Ze gaan dansen tot hun voeten in de fik vliegen, vreten bloemen tot ze in de natuur oplossen, vechten tot het kikkers regent en zoenen met de weergoden tot hun hoofden wegwaaien. Of is het veel simpeler en willen ze gewoon samen zijn als het moment nadert?

Als het einde maar spectaculair is.

Daniil Aleksin - Ingeburgerd

Vastgebonden aan een stoel, niet wetende door wie en waarom. Vanuit zijn Wit-Russische achtergrond vertelt Daniil Aleksin op een humoristische en toch doordringende wijze hoe de oude Sovjet structuren nog steeds een rol spelen in zijn leven. Deze veelzijdige en abstracte kleinkunstvoorstelling is niet alleen geschiedenis; het is actualiteit, een persoonlijk verhaal dat verteld en gehoord mag worden.

De voorstelling 'Ingeburgerd' is gemaakt in samenwerking met Selma Susanna.

Over Danill Aleksin
Daniil is een jonge theatermaker van Wit-Russische komaf. Voor zijn werk zet hij zichzelf ook in als schrijver en verhalenverteller. Op een fraaie manier wil hij de toeschouwers meenemen in zijn verrassende en soms shockerende voorstelling. Niets is voor hem te gek, op de aardse dagelijkse werkelijkheid na. Daniil begeeft zich graag in de werelden van bewegingstheater en originele stand-up comedy. Hij laat zowel de vrouw als de man graag door zich heen schemeren, in zijn werk vind je zijn liefde terug voor taal en cultuur. Daniil gebruikt zijn merkwaardige gevoel, onder andere voor humor. Intuïtief baant hij zijn weg in de kunstenwereld, daar waar hij zich thuis voelt.

Steef, Tomás & Fai - The Utopia's We Lost

‘Bent u een man of een vrouw?’ Voor sommige mensen een heel gemakkelijke vraag, voor anderen iets om een leven lang over te twijfelen. Voor ons, de performers, is het een vraag waar we ons met gemixte gevoelens toe verhouden. Alle drie stellen we vragen bij ons eigen gender. En krijgen we veel vragen van de wereld om ons heen. Non-binair zijn is toch duidelijk 'anders'. Wat dat dan ook mag betekenen.

De wereld is niet gemaakt voor iedereen die ‘anders’ is. En wat als dat nu wel zo was? Wij zoeken naar de utopie waar iedereen helemaal zichzelf kan zijn. Zonder zich te hoeven verdedigen, iets te hoeven uitleggen of aan te passen. Kom je mee?

We vertellen je graag iets over onze relatie met gender en identiteit, onze voornaamwoorden, ons lichaam en ons leven. Maar dit keer op onze voorwaarden. Al dansend nemen we je mee in onze ervaringen van genot, euforie, plezier. 25 minuten mag je kijken naar onze Utopie.

Over Steef - Tomás - Fai
Drie jonge makers, die elkaar ontmoet hebben bij de Master of Performance Practices in Arnhem, hebben de handen ineen geslagen. Alle drie zoeken ze hun plek in de maatschappij. De maatschappij die hen zo vaak verteld heeft dat ze er niet bij horen. Dat ze te 'anders' zijn. Hun zoektocht in Gender, Sexualiteit, Afkomst, Huidskleur, Cultuur, Taal, en alle andere vormen van Identiteit is de bron voor het werk dat ze samen maken. Sociaal betrokken, met een groot hart voor gelijkwaardigheid en respect en een aversie tegen uitsluiting en onrecht, dromen ze ervan om met hun performances de wereld een mooiere plek te maken. Ze werken vanuit hun eigen herinneringen, trauma's en dromen om zo de wonden te helen in zichzelf en hopelijk ook in het publiek..

Bas Mastboom - Lana del Gay

Bas Mastboom (hen/zij/hij) schrijft en speelt theater over de complexe contradicties van het leven, dramatisch geladen uit hun brede ervaring: van bouwmanager tot drag queen. Lana del Gay is het solodebuut over diens zoektocht naar vrijheid.

Lana del Gay vertelt het hysterische en absurdistische, doch waargebeurde kleinkunstverhaal van een gender non-conforming persoon. Net als Lana heeft deze persoon een obsessie met vrijheid. Waarom lukt het hen niet om dat in de huidige maatschappij te bolwerken. Hoe doorbreken we de hokjes waaruit we moeten ontsnappen voor een oordeelvrij leven? Hoe kunnen we ooit echt vrij zijn? Is dat überhaupt haalbaar in deze tumultueuze tijd met oorlog, stormen en pandemieën?

Lana del Gay reflecteert op de complexe contradicties van het leven. Wat kan je doen om de binaire last te verlichten? In een melodramatische vertelling met extreem hoge pieken en exorbitant diepe dalen ziet het personage uiteindelijk de realiteit onder ogen. Deze realiteit is soms meer duister dan hen wenselijk is. Hoe omarm je ook je duistere kanten en verlangens? Het verhaal begint als treurige Twentse tiener; een puber vol perifere polderpaniek met als enige houvast hun Femme Fatales. Na jaren van hitsige hysterische homo's in de gulzige geile gayscene en met liters wijn en ontelbare mc kroketten, beseft hen dat het zo niet verder kan en zoekt hen een nieuwe weg. Vindt dit mens uiteindelijk ultieme roségouden vrijheid?

Lana del Gay legt de gevolgen bloot van het opgroeien in een cisgender en heteronormatieve maatschappij als je geenszins cisgender hetero of ook maar enigszins normatief bent. Vervolgens inspireert de voorstelling de bezoeker om op zoek te gaan naar hun verlangens buiten de gebaande paden, ook als deze meer duister zijn. Dit vanuit de overtuiging dat vrijheid nastrevenswaardig is en pas ervaren kan worden als je naast je meest mooie (en geaccepteerde) kanten ook je meest duistere (en vaak minder geaccepteerde) kanten omarmt zodat deze met elkaar in balans kunnen zijn.

Over Bas Mastboom
Bas Mastboom (hen/zij/hij) is performer, presentator, programmamaker en producent. Dit is relevante informatie omdat de stukken die Bas schrijft dramatisch geladen zijn met alle ervaringen: van brallend over de bar bij diens studentenvereniging tot drag-optredens, van bouwmanagement tot gefaalde emigraties. Dit is ook waarom het bedrijf van Bas 'the LOT' heet (zie basmastboom.com). Al sinds hun bouwkundestudie hier aan de TU Delft heeft hen altijd een tweepadencarrière gevolgd.

Via studententheater is hen terecht gekomen bij verschillende musical- en toneelopleidingen. Deze heeft hen niet afgemaakt omdat hen met onder andere Boys Won't Be Boys en Live Your Story al aan de bak kon als maker en speler, over maatschappelijke thema's die hen aan het hart gaan. Zoals seksuele en genderdiversiteit, gelijkheid en vrijheid. Komend seizoen is Bas ook te zien in de musical Lelies. Tijdens de poep-pandemie heeft hen niet stilgezeten maar hun roségouden droom waargemaakt door diens solodebuut Lana del Gay te schrijven.

David Heijmans - Branding

“Brandend van verlangen staat een jongen stil. Hij kijkt om zich heen en ziet een wereld die in bloei staat. Alles wat hem nu nog rest is de eerste stap.“

David is een denker. In zijn hoofd spelen alle dingen die er kunnen gaan gebeuren continu door elkaar heen. De prachtigste overwinningen en grootste nederlagen. Allemaal zijn ze even waar.

In Branding geeft David samen met muzikanten Jos Baggermans en Stuart Kerkhof klank en stem aan wat er binnenin hem leeft. Met gevoelige liedjes, waarin invloeden van Bram Vermeulen, Damien Rice en Bon Iver terug te horen zijn, schept hij een universum waarin hij het misschien aandurft in beweging te komen. Misschien. Want als je de veilige haven verlaat, ben je kwetsbaar.

Over David Heijmans
David Heijmans (25) studeerde aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij in 2020 zijn diploma behaalde. Tijdens en na zijn opleiding specialiseerde hij zich in het maken van kleinkunst, en verdiepte zich in de westerse en oosterse filosofie. Na zijn opleiding bracht David zijn debuut-EP Bomen uit en nam hij met zijn voorstelling Branding deel aan het 35ste Groninger Studenten Cabaret Festival, waar hij de persoonlijkheidsprijs in de wacht sleepte. De jury schreef daar over David: "David toont zich uitstekend in staat om met zijn liedjes ons mee te nemen in zijn ongrijpbare belevingswereld. (...) Het beeldend vertellen gaat David heel gemakkelijk af."

Niek Wagenaar - Nymphs

‘Nymphs’. Origineel mythische wezens die voorkwamen in bossen, beken, bergen en de zee. Ze stonden symbool voor de wilde, onberekenbare, daardoor juist zo pure schoonheid van de natuur. De nimf was de vertegenwoordiger van de vrijheid, van weelde en sensualiteit. Onstuitbaar verlangen is het noodlot dat eenieder te wachten staat die de nimf onder ogen komt. Een onontkoombare charme te danken aan hun identiteit: open eerlijkheid zoals die alleen in de natuur bestaat. Tegenwoordig is ‘nymph’ een denigrerende term voor een vrouwelijke verleidster. Een mannenverslindster die niet schroomt haar sensualiteit in te zetten om haar prooi te bemachtigen. Iemand waar je als man dus voor op moet passen. Maar wie zegt dat een man zelf geen ‘nymph’ kan zijn? Is sensualiteit echt zo gender-gebonden? En wat betekent dat eigenlijk: man of vrouw zijn?

In ‘Nymphs’ gaan vijf dansers op zoek naar hun eigen natuurlijke schoonheid, zoals in de mythes. Op zoek naar eerlijke identiteit. Maar is het wel zo makkelijk om te definiëren wie je echt bent? Hou je jezelf een spiegel voor, of spiegel je je constant aan de verwachtingen om je heen? De dansers zoeken naar vormen om uiting te geven aan hun genderidentiteit, maar blijken constant in gevecht met de norm. Een norm die eigenlijk alleen blijft bestaan door het onderling hooghouden van ieders vooroordelen. Is het mogelijk om dit soort hokjes te overstijgen, of kom je dan enkel in een nieuw hokje terecht? Verwikkeld in dit web van sociale constructies bewegen de dansers op weg naar verbinding.

Over Niek Wagenaar
Niek Wagenaar is een jonge danser en choreograaf uit Amsterdam. Vorige zomer studeerde hij af van de Urban Contemporary Dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Al tijdens zijn opleiding danste hij twee jaar bij gerenommeerd dansgezelschap Hofesh Shechter Company in Londen. Terug over de grens waagt hij de sprong als nieuwe maker. Het werk dat Niek maakt is vloeiend en organisch, sensueel maar krachtig, ritmisch spannend en rijk aan fysieke sensaties en beeldspraak. Samen met een internationale schare van enorm getalenteerde jonge dansers maakt hij debuut in het Nederlandse danslandschap met zijn voorstelling ‘Nymphs’.

Dit zijn de tips die ik graag wil geven, maar er is nog zoveel meer. Tot en met 12 juni kun je jezelf helemaal onderdompelen in verschillende voorstellingen van 45 makers, dus check snel de website van het Delft Fringe Festival en gaat dat zien!



Vorige
Vorige

Dit is de filmagenda van juni. ‘Deze films wil je zien!’

Volgende
Volgende

Nationaal Jeugd Musical Theater brengt Robin Hood de musical in theaters