Dit is de filmagenda van juni. ‘Deze films wil je zien!’

Juni. De zomer is in aantocht en toch draaien er genoeg mooie films die je kunt gaan zien. Ik weet dat mensen liever in de winter dan in de zomer naar de film gaan, maar deze films zijn het toch echt waard om even die donkere zaal binnen in te duiken, in die rode pluche stoel neer te ploffen en achterover te zitten.

Daarnaast wil ik voor de snelle lezers van dit bericht even tippen dat er sowieso elke eerste woensdag van de maand ‘Pride Night’ bij Pathé waar je de mooiste lhbtiq+ films kunt zien en er ook regelmatig voorpremières te zien zijn. En dan nu de films die ik voor december aan jullie wil tippen!

Mothering Sunday

Mothering Sunday is een intrigerend en eigentijds Brits drama rond Jane Fairchild, het dienstmeisje van een aristocratische familie, dat zich tot gelauwerd schrijfster ontwikkelt.

Regisseur Eva Husson maakte een oogstrelende verfilming van de succesvolle roman van Graham Swift. Met Odessa Young als Jane, en daarnaast Olivia Colman (The Father), Colin Firth (Supernova) en Josh O’Connor (The Crown). Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild (Odessa Young) is het dienstmeisje van de gegoede familie Nivens (Colin Firth, Olivia Colman). De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt de vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul (Josh O'Connor) te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster. Mothering Sunday werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes. De film vertelt meer dan je ziet en vangt de emotie in magistrale beelden. Met een bijrol van Glenda Jackson.

Ali & Ava

Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas. Wanneer hij een kind van één van zijn huurders van school haalt, biedt hij Ava, een in Ierland geboren lerares en alleenstaande moeder van vijf, een lift aan.

Ze hebben meteen een klik door hun gedeelde liefde voor muziek, ook al verschilt de smaak van Ali met zijn voorkeur voor heftige Britse punk en hiphop met die van Ava. Er bloeit een relatie op die al snel wordt overschaduwd door de sporen van Ava’s eerdere relatie en het ineenstorten van het huwelijk van Ali. Regisseur Clio Barnard werd voor deze film geïnspireerd door mensen die zij ontmoette tijdens het maken van haar veelgeprezen speelfilms The Arbor en The Selfish Giant. Ali & Ava is een optimistische, romantische film die zich afspeelt in de sobere setting van de voormalige industriestad Bradford. De score met muziek, van The Specials en Bob Dylan tot recente club- en pophits, dragen bij aan de energieke sfeer van de film.

Huda’s Salon

De Palestijnse Reem heeft een afspraak staan bij Huda’s salon. Wat een doodgewoon bezoek aan de kapper had moeten zijn, verandert in het meest bepalende moment van haar leven als ze door Huda voor een onmogelijke keuze wordt gesteld...

Ze moet haar eigen mensen verraden of zich erbij neerleggen dat haar donkerste geheim zal worden onthuld. Het lot van deze twee vrouwen wordt echter op mysterieuze wijze bepaald door vrijheidsstrijder Hasan.

Geïnteresseerd in films? Dan heb ik een podcasttip voor je!

In ‘Op de vijfde rij...’ vertelt Cesar Majorana bijzondere filmverhalen en neemt hij de luisteraar mee achter de schermen van de belangrijkste filmfestivals. Wat maak je bijvoorbeeld als jonge regisseur allemaal mee als je in Cannes probeert een voet tussen de deur te krijgen, omringd door honderden ‘concurrenten’ die allemaal dezelfde droom hebben?

The Saint of the Impossible

Een moord, een politie-inval en een foto van een mysterieus meisje: een jonge immigrantenmoeder in New York moet het geheime romantisch leven van haar tweelingzonen achterhalen om te ontdekken wat er met hen is gebeurd. Een bitterzoete deconstructie van de Amerikaanse droom.

De liefde laat je stomme dingen doen'. Dat gaat de latino-tweeling Paul & Tito ontdekken. De Peruaanse jongelingen zijn illegaal in New York, waar ze de kost verdienen als maaltijdbezorgers. Naast geldproblemen dreigt uitzetting. De tienerbroers denken dat het verlies van hun maagdelijkheid dé oplossing voor al hun ellende gaat zijn. Daarom bidden ze tot de Heilige van Hopeloze Gevallen. Hun gebeden lijken eindelijk verhoord wanneer ze tijdens de hete zomer bij een taalles Kristin ontmoeten: een mooie, pittige Kroatische meid. Wat Paul en Tito niet weten, is dat Kirsten er haar eigen demonen en ideeën over de liefde op na houdt. Zo blijkt de Amerikaanse Droom een regelrechte val en nachtmerrie. Ook voor hun moeder Rafaella, die later probeert te achterhalen welk drama zich precies heeft afgespeeld door het geheime romantische leven van haar jongens boven tafel te krijgen. Een oorspronkelijk en bitterzoet drama, gebaseerd op een roman van de meervoudig bekroonde Arnon Grunberg.

Délicieux

Délicieux is een innemende Franse kostuumfilm waarin we ontdekken hoe aan de vooravond van de Franse Revolutie het eerste restaurant ontstond. De culinaire hoogstandjes en politieke ontwikkelingen bieden een smakelijk feelgood drama.

Wanneer kok Pierre Manceron (Grégory Gadebois) zijn adellijke werkgever en diens gasten een nieuw gerecht voorzet, wordt hij op staande voet ontslagen. Met eten dient men niet te spotten. Manceron en zijn zoon vluchten naar het platteland om een herberg te runnen. Als de mysterieuze Louise (Isabelle Carré) arriveert, blijkt zij in staat Manceron weer met plezier te laten koken. Het duurt niet lang of de kok tovert de herberg om in een gastronomisch paradijs: het allereerste Franse restaurant! Terwijl de Franse adel vast blijft houden aan het verleden, laat Délicieux zien dat de revolutie aanstaande is en begint in de keuken.

Invisible Demons

Invisible Demons geeft een indrukwekkend beeld van de gevolgen van klimaatverandering, die niet alleen in de toekomst liggen, maar ook ons heden bepalen.

Filmmaker Rahul Jain (Machines, 2016) laat zien hoe een uitdijende megasteden en haar inwoners lijden onder zware luchtvervuiling, smog en vervuild drinkwater. Invisible Demons geeft zo een realistisch en aangrijpend beeld van de huidige klimaatproblematiek en laat zien dat toegang tot basisbehoeftes als schone lucht en drinkwater steeds minder vanzelfsprekend wordt.


Vorige
Vorige

Ook in de zomerzon ziet kunst er mooi uit, dus ga in Juni deze tentoonstellingen bezoeken!

Volgende
Volgende

De Cultuurvlogger tipt: Delft Fringe Festival. ‘Deze voorstellingen moet je zien!’