Ook in de zomerzon ziet kunst er mooi uit, dus ga in Juni deze tentoonstellingen bezoeken!

Meteorologische zomer en de astronomische zomer. Ergens in juni beginnen ze en ik weet ook niet precies welke nou als eerste komt, maar daarvoor zijn jullie hier niet. Jullie willen van mij de tips voor tentoonstellingen om te bezoeken in juni. Nou. Daar komen ze dan..

De Golvende Lijn

Decoraties zijn een stijlelement van alle tijden en culturen. Ontwerpers over de hele wereld gebruiken patronen, kleuren en motieven om mensen fysiek hun wereld in te trekken. In de tentoonstelling De Golvende Lijn kun je deze decoraties op je in laten werken en beleven.

Golvende lijnen
Het decoratieve patroon in zowel historische als hedendaagse interieurs staat centraal in De Golvende Lijn. Naast een nieuwe, speciaal voor het Cuypershuis ontwikkelde installatie van Christie van der Haak zie je decoraties in gebouwen, meubels en interieurs van architecten en vormgevers uit 1900–1935 aan de hand van objecten en filmopnames van beroemde bouwwerken van onder andere Cuypers.

Christie van der Haak
Christie van der Haak (Den Haag, 1950) en architect Pierre Cuypers (Roermond 1827–1921) delen de passie voor het toepassen van decoratieve patronen in hun interieurs. In hun ontwerpen combineren ze steevast vormen en kleuren, patronen en ornamenten om betekenis en verrijking te geven. Dit maakt hun interieurs tot tijdloze, indrukwekkende en herkenbare totaalkunstwerken. Voor De Golvende Lijn vond Van der Haak inspiratie in de versierende ontwerpstijl en vloeiende handtekeningen van Pierre Cuypers. Van der Haak laat toeschouwers van haar werk ervaren wat motieven, kleuren en lijnen doen met een ruimte. Haar intuïtief ontworpen caleidoscopische dessins vullen de gehele ruimte, van vloer tot plafond, inclusief interieurobjecten en kunstvoorwerpen.

Pierre Cuypers
Kenmerkend voor het werk van Cuypers zijn de neogotische bouwstijl en uitgesproken ornamenten, die hij binnen en buiten toepaste op zijn uit baksteen opgetrokken gebouwen. Wereldberoemde bouwwerken, waaronder het Rijksmuseum, maakte hij op deze manier tot totaalkunstwerken.

Forever Endeavour | Job Smeets & Studio Job

Forever Endeavour van de internationaal befaamde kunstenaar & ontwerper Job Smeets is de openingsexpositie van het vernieuwde Museum W.

Onverwachte enscenering
Forever Endeavour is een allesbehalve ‘klassieke’ designtentoonstelling. Honderden Studio Job-werkschetsen vormen de basis. Enerzijds dienen ze als ‘behang’ en tegelijkertijd geven ze een prachtig inzicht in het werkproces van Job Smeets en zijn atelier. Van krabbel tot doorontwikkelde details op maat, in zwart-witte lijnvoering of gedetailleerd in kleur uitgewerkt. 2D gaat vervolgens een relatie aan met 3D door de vele unieke stukken van Studio Job in de tentoonstelling, waaronder Love Boat, Chess, Piece for Peace en Robber Baron Safe. Stuk voor stuk kunstwerken die exemplarisch zijn voor de zorgvuldig onderzoekende en artistiek verrassende aanpak van Studio Job.

Weert
Smeets koos uit het depot van Museum W enkele stukken die zijn speciale band met Weert symboliseren, zoals de werkmantel van edelsmid Eloy Werz. Job Smeets kwam in zijn jeugd regelmatig in de werkplaats van Werz over de vloer. Uit zijn privécollectie voegde hij vele opmerkelijke objecten en kunstwerken toe van onder meer Donald Judd, Nacho Carbonell, Seungjin Yang, Bart van der Leck, Anton Pieck, Constant Permeke, Willy van der Steen, Tom Wesselman, Andy Warhol, David Hockney, Maurizio Cattelan, Piet Hein Eek, Viktor & Rolf, Koos Flinterman, Ward Wijnant en Erik van Lieshout. Werken die iets onthullen over zijn iconen, interesses, vriendschappen en persoonlijke relaties.

Persoonlijk
Het resultaat is een zeer persoonlijke tentoonstelling die je ondergaat als een totaalervaring. Een onverwacht eclectische enscenering op het eerste gezicht wellicht, maar alles is naadloos en vanzelfsprekend met elkaar verbonden. De diverse ruimten weerspiegelen immers de mix aan invloeden die Smeets onderging in zijn leven. Van zijn thuisstad Weert tot wereldsteden als Parijs, Antwerpen, New York en Milaan. Invloeden die in deze expositie voor het eerst op deze unieke wijze samenkomen en die tezamen de persoon en kunstenaar Job Smeets vormen.

Korda: Cuba, Che, Glamour

Vanaf 18 maart 2022 is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een overzichtstentoonstelling te zien van de Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez beter bekend als Korda.

Korda is wereldberoemd vanwege zijn iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara. Toch was Korda veel meer dan de fotograaf van de revolutie. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour brengt een selectie van zijn allerbeste werken en switcht moeiteloos van glamour, vrouwelijk schoon en reclamefotografie naar krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie, van Cubaanse kinderen naar natuurbeelden van de zee.

Over Korda
Korda (Havana, 1928 – Parijs, 2001), is de maker van het iconische portret van Che Guevara, Heroic Guerrilla gedateerd 6 maart 1960, dat wordt beschouwd als de meest gereproduceerde foto in de geschiedenis van de fotografie, en als een van de beelden die het meest representatief is voor de 20e eeuw. Korda fotografeerde de Cubaanse Revolutie (1959) en maakte een grafisch dagboek met de epische iconografie die de eerste jaren van die periode kenmerkte. Zijn werk vormt een belangrijke historische documentatie en leert je veel over de revolutionaire geest en het karakter van de betrokkenen.

Authentieke studiofotografie
Minder bekend is het feit dat Korda aanvankelijk mode- en reclamefotograaf was, en oprichter van een van de eerste op de media gerichte studio’s in Cuba. Van meet af aan had Korda een zeer eigen benadering van fotografie, waarbij hij uitsluitend met natuurlijk licht werkte en een nauwkeurige kadrering en compositie hanteerde. Zijn foto’s waren bedoeld als authentieke verhalen over de vrouwelijke schoonheid. Korda hanteerde dezelfde benadering bij het fotograferen van de revolutie. Hij wist hoe hij gebruik moest maken van de sexappeal en schoonheid van de revolutionairen in het Caribisch gebied.

Tala Madani

De schilderijen en animaties van Tala Madani (Iran, 1981) laten raadselachtige scènes zien. Je ziet het werk in KM21 in Den Haag.

Kluchtig
Vroege werken richten zich op kluchtige mannelijke figuren die verwikkeld zijn in brute of intieme activiteiten. De afgelopen jaren verschijnen ook vrouwelijke figuren - shit moms - en kinderen in Madani’s werk, dat zich kenmerkt door ongemakkelijke humor waarin afkeer samengaat met empathie, en intimiteit met het groteske.

Zonvonkengesproei.

Het draait en rolt in de wereld van Zoro Feigl. De kunstenaar laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Water druipt zomaar omhoog en duizenden balletjes rollen alle kanten op.

Installaties
Op 14 mei 2022 opende de solotentoonsteling Zonvonkengesproei met een groot aantal nieuwe, speelse en vaak overweldigende installaties. Het is voor het eerst dat je zoveel werk van de kunstenaar samen in een museum ziet. De presentatie beslaat de helft van het gebouw en markeert ook de heropening van het museumgebouw. Het was anderhalf jaar dicht voor renovatie.

Spelen
De tentoonstelling laat zien dat creativiteit en de drang om te spelen altijd voorop staan, vertelt gastcurator Ellis Kat. De werken gaan tegelijkertijd over de kwetsbaarheid van het leven. Kat: ‘Feigls zelfgemaakte machines rammelen en kunnen haperen. Het is goed dat dingen veranderen en niets voor eeuwig is. Als jongleren niet mis kon gaan, was het ook niet leuk om naar te kijken.’

Zes kunstinstallaties
Feigl maakte zes kunstinstallaties, voor elke zaal één. Kom je Zonvonkengesproei binnen dan bestaat de eerste installatie uit een draaiende watermassa. In de zalen die volgen zie je ‘vuurvliegjes’ en een golvende vloer, waar je als bezoeker ook op mag lopen. Op de bovenste verdieping sta je oog in oog met ‘zingende metalen slingers’. Ook zie je kleiner werk van vloeistof.

Fashion Week: Een Nieuw Tijdperk

De expo Fashion Week: een nieuw tijdperk viert mode door de jaren heen en onderzoekt de vragen: hoe is dit event uitgegroeid tot een waar modefenomeen? Hoe beïnvloedt het de mode-industrie? En hoe ziet de toekomst van modeweken eruit? Zijn grote entertainment shows nog van deze tijd?

Verleden, heden en toekomst
Elk jaar vind je de nieuwste mode op catwalks in bijvoorbeeld New York, Parijs en Milaan tijdens Fashion Week. Dit iconische evenement is van grote impact op de mode-industrie en op onze eigen kledingkasten. Daarom duikt het Fashion for Good Museum in het verleden, het heden en de toekomst van Fashion Week. Bekijk historische fashion looks van de catwalk van bijvoorbeeld Balenciaga, Versace en Moschino, ontdek het vernieuwende werk van modeontwerper Ronald van der Kemp en digitaal modehuis The Fabricant.


Vorige
Vorige

Theatervoorstellingen kijk je in juni natuurlijk gewoon op Terschelling tijdens Oerol Festival.

Volgende
Volgende

Dit is de filmagenda van juni. ‘Deze films wil je zien!’