In mei kun je deze fantastische films niet missen!

Het is weer Mei, dat betekent dat het internationaal filmfestival in Cannes weer plaats gaat vinden en dus eigenlijk moet je deze maand gewoon wat goeie films gaan zien. In deze lijst mijn tips van films die deze maand te zien zijn.

Daarnaast wil ik voor de snelle lezers van dit bericht even tippen dat er sowieso elke eerste woensdag van de maand ‘Pride Night’ bij Pathé waar je de mooiste lhbtiq+ films kunt zien en er ook regelmatig voorpremières te zien zijn. En dan nu de films die ik voor december aan jullie wil tippen!

Supernova

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen.

Sam en Tusker zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie. Deze tijd die ze samen hebben, is het belangrijkste in hun leven geworden. Tusker’s dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst. Geheimen worden onthuld, plannen vallen in duigen en hun liefde biedt geen vanzelfsprekende oplossing meer. Ze moeten zich afvragen wat het betekent lief te hebben in de schaduw van een ingrijpende ziekte.

The Duke

In 1961 steelt de zestigjarige taxichauffeur Kempton Bunton het portret van The Duke of Wellington door Goya uit de National Gallery in Londen. In zijn losgeldbrieven belooft hij het schilderij terug te geven wanneer de overheid televisie gratis beschikbaar maakt voor ouderen.

In 1961 stal Kempton Bunton, een 60-jarige taxichauffeur, Goya's portret van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen. Het was de eerste (en nog steeds de enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. In zijn losgeldbrieven schreef Bunton dat hij het schilderij zou teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in zou stemmen om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later zou de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden - een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wilde veranderen en daarmee zijn zoon en zijn huwelijk redde.

C’mon C’mon

Het leven van radiojournalist Johnny (Joaquin Phoenix) is vrij onbezorgd, tot zijn zus Viv hem vraagt op haar 9-jarig zoontje Jesse te passen, terwijl zij voor diens vader moet zorgen.

Wanneer Johnny zijn neefje onder zijn vleugels neemt tijdens een roadtrip van Los Angeles naar New York en New Orleans, ontpopt Johnny zich tot een ware surrogaatvader, met alle angsten en verwondering die met het vaderschap gepaard gaan, en ontstaat er langzaam een unieke band tussen de twee. Joaquin Phoenix keert terug in zijn eerste filmrol sinds ‘Joker’ in dit in prachtig zwart-wit geschoten drama. Regisseur Mike Mills (20th Century Women, Beginners) brengt met zijn derde film een tedere ode aan de generatie van de toekomst, en diegenen die hen opvoeden.

Geïnteresseerd in films? Dan heb ik een podcasttip voor je!

In ‘Op de vijfde rij...’ vertelt Cesar Majorana bijzondere filmverhalen en neemt hij de luisteraar mee achter de schermen van de belangrijkste filmfestivals. Wat maak je bijvoorbeeld als jonge regisseur allemaal mee als je in Cannes probeert een voet tussen de deur te krijgen, omringd door honderden ‘concurrenten’ die allemaal dezelfde droom hebben?

After Yang

In de nabije toekomst heeft iedereen een robot in huis, waaronder Jack (Colin Farrell) en zijn vrouw Kyra (Jodie Turner-Smith): hun androïde Yang fungeert als oudere broer voor hun adoptiedochter Mika.

Wanneer Yang het begeeft, wil Jack er alles aan doen om de geliefde robot te herstellen. Tijdens deze zoektocht leert Jack de wereld opnieuw te bekijken en de connectie met zijn vrouw en dochtertje te hervinden. After Yang is de tweede film van filmmaker en video essayist Kogonada ('Columbus') en ging in première in de selectie 'Un Certain Regard' op het Filmfestival van Cannes in 2021.

Met mes

Een aangedikte aangifte van diefstal veroorzaakt een kettingreactie van gebeurtenissen in Sam de Jongs satirische tragedie Met Mes.

Spelshowpresentatrice Eveline (Hadewych Minis) wil een zinvoller leven. Yousef (Shahine El-Hamus) wil net zo’n gave zonnebril als zijn klasgenoten. Eveline en Yousef konden niet méér van elkaar verschillen, op hun beugels na. Toch kruisen hun paden wanneer Yousef, aangemoedigd door zijn vrienden, de gloednieuwe videocamera van Eveline pikt om te ruilen tegen een zonnebril. Bij haar aangifte verklaart Eveline onder druk dat ze met een mes is bedreigd. Wat een leugentje om bestwil lijkt, veroorzaakt een kettingreactie aan gevolgen. Het stempel ‘met mes’ poets je immers niet gauw weg. Na Prins en Goldie is Met Mes de derde speelfilm van Sam de Jong. Met Mes is zowel een media-satire als een tragedie over de menselijke aard, in een visueel overdonderende stijl. Met Mes is geselecteerd voor de IFFR Tiger Competition

The most beautiful boy in the world

In 1970 reist Luchino Visconti door Europa op zoek naar de perfecte jongen om volmaakte schoonheid te belichamen in zijn filmbewerking van Thomas Manns Death in Venice.

In Stockholm ontdekt hij de Zweedse Björn Andrésen, een verlegen jongen van 15 die op slag internationaal beroemd wordt en een korte maar intense periode van zijn turbulente jeugd doorbrengt tussen het Lido in Venetië, Londen, het filmfestival in Cannes en het verre Japan. Vijftig jaar na de première van Death in Venice neemt Björn ons mee op een bijzondere reis langs persoonlijke herinneringen, filmgeschiedenis, magie en tragiek, in wellicht de laatste poging om eindelijk zijn leven weer op de rails te krijgen.

Cinemasia Film Festival

Van 10 t/m 15 mei is het zover. CinemAsia Film Festival opent de deuren naar Azië in drie bioscopen in Amsterdam: Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU. Het enige pan-Aziatische filmfestival van Nederland toont deze 14de editie zes dagen lang een brede selectie van 30 Aziatische films die hier in première gaan: vanuit China, Hong Kong, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Singapore, Myanmar, Filipijnen tot Duitsland, Verenigde Staten en meer. Van populaire kaskrakers, arthouse pareltjes tot inspirerende documentaires die de verschillende kanten van het veelzijdige continent laten zien.

Een MASTERS selectie van films van Aziatische grootmeesters als Ann Hui, Ryusuke Hamaguchi, Wang Xiaoshuai en Stanley Kwan zijn onderdeel van CinemAsia 2022. De Japanse regisseur Ryusuke Hamaguchi  won onlangs een Oscar voor zijn film DRIVE MY CAR. Wang Xiaoshuai, die tot de prominentste van China’s zogenaamde ‘Zesde Generatie’ filmregisseurs behoort, zal acte de presence geven op het festival.

De 8 geselecteerde films in COMPETITIE zijn van met name nieuwe generatie makers, terwijl de Panorama selectie bestaat uit een eclectische mix van blockbusters, art-house en documentaires die genuanceerde en nieuwe perspectieven op dit boeiende continent en die van Aziatische migranten wereldwijd laten zien. De films zijn uitgekozen vanwege hun uitmuntende artistieke kwaliteiten, hun maatschappelijke relevantie en hun successen bij o.a. de Golden Horse Awards, het Aziatische pendant van de Academy Awards.

Opening Film 10 mei: ANITA van Longman Leung
ANITA (Hong Kong 2021) is een biopic over Hong Kong ‘canto-popicoon’ Anita Mui (1963-2003) – een zangeres, actrice en danseres met een ongekende populariteit in haar thuishaven Hong Kong en ver daarbuiten. Zij liet zich niet kooien door sociale gendernormen en was een rolmodel voor vele Aziatische vrouwen.


Vorige
Vorige

Deze theatervoorstellingen staan op mijn to watch list in mei!

Volgende
Volgende

Oustfaust is een voorstelling die me de woorden uit de mond nam.