Ontdek de Magie van Van Gogh en Rembrandt in Amsterdam

Denk je aan de twee grootste kunstenaars uit de Nederlandse geschiedenis? Dan kun je niet om Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh heen. Hoewel deze meesters in verschillende eeuwen leefden, delen ze meer gemeen dan je misschien denkt. Benieuwd naar de connectie tussen deze twee iconen? Dan is de tentoonstelling "Van Gogh en Rembrandt in Amsterdam" iets voor jou! Duik in een immersive show die onthult hoe Van Gogh inspiratie vond in de meesterwerken van Rembrandt.

Van Gogh en Rembrandt: Een Unieke Tentoonstelling

De tentoonstelling "Van Gogh en Rembrandt" biedt een hele toffe beleving met een verbluffende 360 graden lichtshow! De projecties op de binnenmuren van de Noorderkerk laten je ontdekken wat deze kunstenaars gemeen hebben. Gebaseerd op brieven die Vincent van Gogh aan zijn broer Theo schreef, wordt duidelijk hoe Rembrandts kunstwerken hem inspireerden en hoe hij Rembrandt zag als zijn grote leermeester. Met Van Goghs stem op de achtergrond word je volledig ondergedompeld in het verleden.

De Locatie: de Noorderkerk

In de Jordaan, aan de Noordermarkt, staat een van de iconen van Amsterdam: de Noorderkerk. Dit godshuis is tussen 1620 en 1623 gebouwd naar een ontwerp van architect Hendrick de Keyser (1565-1621). Hoewel De Keyser de opening niet heeft mogen meemaken, wordt de kerk tot op de dag van vandaag gebruikt door de Noorderkerkgemeente. Nu delen zij het gebouw met de ontwerpers van de immersive show ‘Van Gogh en Rembrandt in Amsterdam’. Waar tijdens de dienst stoelen staan, liggen nu kussens om op je rug naar het plafond van het Griekse kruis te kijken. De muren en het plafond vormen het canvas voor deze kleurrijke vertoning.

Vincent Meets Rembrandt: Het Nooit Vertelde Verhaal

De titel zegt het al: ‘Van Gogh en Rembrandt in Amsterdam’. Onze nationale meester-schilders Rembrandt van Rijn (1606-1669) en Vincent van Gogh (1853-1890) hebben elkaar nooit echt ontmoet. De verteller in de show citeert teksten uit de vele brieven die Vincent aan zijn broer Theo stuurde. Op de website van de Noorderkerk staat dat Vincent van Gogh op 10 juni 1877 aanwezig was bij de preek van Ds. Eliza Laurillard (1830-1908). De jonge Van Gogh was op zoek naar zijn levensdoel en schreef op 9 juli 1877 vanuit Amsterdam aan Theo over zijn ervaringen en de predikers die hij hoorde, waaronder Laurillard, die hem bijzonder aansprak vanwege zijn artistieke gevoel en warmte.

‘Een heerlijk uurtje even onderuit zitten!’

De kleuren spatten van de wanden. Werken van Rembrandt en Vincent volgen elkaar snel op, soms vloeien ze in elkaar over. Terwijl wij ons overgeven aan deze kleurexplosie luisteren we naar ‘the untold story’. Vincent neemt je in zijn brieven mee in zijn wereld, zijn ontdekkingen en zijn dromen. Hij schrijft over zijn wandelingen door Amsterdam, zijn bezoeken aan het huis van Rembrandt in de Breestraat, en zijn observaties van het licht en de schaduwen in de stad die hem aan Rembrandts schilderijen deden denken.

Vensters en Licht

Vincent schrijft in brief L318 aan Theo over zijn atelier, waarin drie ramen veel te veel licht geven. Hij vergelijkt moderne ramen met die uit Rembrandts tijd, toen mensen behoefte hadden aan gedempt licht. Hij verduistert twee vensters om het licht van één kant te laten komen, wat het effect op zijn schilderijen versterkt. Tijdens de show zie je de vensters van het Rembrandthuis open en dicht gaan, met werken van Rembrandt en Vincent die steeds nieuwe beelden bieden.

Van Gogh en Rembrandt in het Rijksmuseum

Naast zijn zoektocht naar geloof en roeping, blijft Vincent tekenen. Hij maakt studies van handen en hoofden en krijgt kritiek op zijn academische correctheid. In brief L515 aan Theo benadrukt hij zijn wens om onnauwkeurigheden en variaties te maken die echter zijn dan de letterlijke waarheid. Hij bezoekt het Rijksmuseum om Rembrandts werken te zien, en de show laat een wervelwind van schilderijen uit de collectie zien.

Zonnebloemen en Een Baby

De verteller citeert brieven van Vincent aan zijn broer Theo en collega-schilder Emile Bernard. Vincent schrijft over zijn nieuwe studies en de bloeiende zonnebloemen in Arles. De kerk kleurt geel, zoals de logeerkamer die hij schilderde voor zijn vriend Paul Gauguin. Theo schrijft aan Vincent over de geboorte van zijn zoon, Vincent Willem, en de show toont tekeningen van de jonge Van Gogh-telg.

Tot Slot Een Prachtige Sterrennacht

Een van de laatste brieven die door de kerk galmt, gaat over de woorden van God die nooit verdwijnen. Vincent ziet dit als het hoogste wat je met kunst kunt bereiken: pure, scheppende kracht. De show eindigt met een sterrennacht die voorzichtig begint te stralen, een verwijzing naar Van Goghs iconische schilderij "Sterrennacht".

Gun jezelf de kans en ontdek “The untold story” van Van Gogh en Rembrandt in de Noorderkerk in Amsterdam. Gun jezelf een uurtje waarin je Van Gogh hoort vertellen over één van zijn inspiratiebronnen, over zijn leven en over zijn visies en vergaap je aan de mooie kleuren en werken. Zet lekker even je hoofd uit en geniet gewoon.

Alle informatie en tickets vind je op de website.


Vorige
Vorige

Een Overzicht van Iconische Musicalfilms: Van Stilte tot Spektakel

Volgende
Volgende

Oerol 2024: 'Voor ze Verdwijnen' – Van Kabouters naar Confronterende Realiteiten