Een stormachtige performance over vriendschap en intimiteit

Voorstelling: NO MATTER WHAT
Gezelschap: R3LN4CHT / OhIJ & Likeminds
Locatie: Over het IJ Festival, Amsterdam

In "No Matter What" neemt R3LN4CHT ons mee in een onconventionele exploratie van vriendschap en intimiteit in de nasleep van een clubavond. De voorstelling, die zich afspeelt in een smoezelig en prikkelend decor bij de toiletten van een club, verkent de grenzen van een unieke vorm van queer vriendschap: de 'faggot friendship', een zeer intieme band met romantische gevoelens, waarbij het einddoel geen relatie hoeft te zijn.

Vanaf het begin word je als toeschouwer meegesleept in een maalstroom van opzwepende muziek, ruwe teksten en intense emotionele uitwisselingen. De performances van Didi Kreike en Lodewijk van Dijk zijn indrukwekkend en laten een diepe indruk achter. Ze balanceren op het scherp van de snede tussen kwetsbaarheid en kracht, waarbij ze elkaars onzekerheden openlijk benoemen en uitvergroten. ‘Je mag niet meer tegen me liegen’ zegt Didi tegen ‘Lolo’. En er wordt kwetsbaarheid verwacht, maar wanneer ‘Lolo’ de angst van Didi om te plassen als er mensen kijken, dan wordt Didi boos. Dit is zomaar een voorbeeld uit deze voorstelling. Er zijn ongelijke verwachtingen in de vriendschap, is gelijkwaardig, allebei elkaar hetzelfde behandelen of moet je elkaar behandelen naar de beste manier voor je vrienschap?

Wat deze voorstelling zo bijzonder maakt, is de manier waarop het persoonlijke en het politieke naadloos in elkaar overvloeien. De term 'faggot friendship' roept vragen op over hoe intimiteit en vriendschap functioneren zonder de aanwezigheid van romantische liefde. Dit wordt met precisie en een gevoel van urgentie onderzocht, wat leidt tot een portret van een dystopische vriendschap die zowel fascineert als verontrust.

Een theatrale liefdesbrief

"No Matter What" voelt als een liefdesbrief aan de beste vriend(in), een ode aan de complexiteit van menselijke relaties zonder de noodzaak van romantiek. De voorstelling doorbreekt traditionele normen en biedt een frisse kijk op wat vriendschap kan zijn, vooral binnen de queer community. De harde, openhartige teksten en de rauwe uitvoering maken de emotionele intensiteit van de voorstelling voelbaar.

De kracht van de makers

R3LN4CHT, onder leiding van Didi Kreike en met dramaturgie van Kas Pijs, blijft vernieuwen en uitdagen. Hun benadering om queerness als middel in te zetten voor artistiek onderzoek en hedendaagse vraagstukken is revolutionair naar mijn mening. Queer is niet het onderwerp, maar enkel een mindel of een onderdeel van een groter vraagstuk. De modulaire werkwijze van hun collectief, waarbij een fluïde groep kunstenaars samenwerkt aan diverse projecten, draagt bij aan de dynamiek en diversiteit van hun producties.

De samenwerking tussen Didi Kreike en Lodewijk van Dijk is een perfecte symbiose van theater, performance en muziek. De scenografie en het geluidsontwerp ondersteunen de thema’s van de voorstelling op een subtiele maar effectieve manier.

"No Matter What" is een aangrijpende en gedurfde voorstelling die nieuwe vormen van intimiteit en vriendschap verkent. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaags theater dat de grenzen van het genre verlegt. De voorstelling biedt niet alleen stof tot nadenken, maar raakt je ook recht in het hart. R3LN4CHT heeft wederom bewezen dat ze een unieke stem hebben binnen het theaterlandschap, en ik kijk zoals elke keer weer uit naar hun toekomstige werk.




Vorige
Vorige

Strontvliegen, nonnen in Sportjasjes; meesterlijk Zummerbühne is er weer!

Volgende
Volgende

Een Overzicht van Iconische Musicalfilms: Van Stilte tot Spektakel