"Cultuurrijke reis: Amsterdam naar Parijs met Eurostar"

Met de Eurostar naar Parijs.

Alle luisteraars van de Ding-a-Dong songfestivalpodcast weten dit al jaren, maar ik ben een enorme fan van treinreizen. Het gemak, de luxe, de rust. Ik geniet opeens zoveel meer van mijn reizen. En waar het songfestival ‘United by Music’ is, connect de Eurostar voor mij mijzelf en mijn liefde voor muziek, kunst en cultuur met de rest van Europa. Ik kan met het grootste gemak op bezoek in verschillende musea in de steden die langs de route van de Eurostar liggen; Antwerpen, Brussel, Parijs, maar zelfs ook London. Stel je voor je gaat op een culturele treinreis, dan kun je dit allemaal doen!

Vertrekpunt van Kunst

Foto: John Lewis Marshall

De reis begint in het bruisende Amsterdam, waar de Eurostar je oppikt en je meeneemt op een reis vol luxe en verfijning. Naast de comfortabele zitplaatsen en gratis wifi, is er aan boord ook een culinair aanbod, zodat je kunt genieten van een smakelijke maaltijd terwijl je door het Nederlandse landschap glijdt.

Cultuurtip Amsterdam: Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Het Anne Frank Huis en het Stedelijk Museum:

Voordat je aan boord gaat, is er tijd om het Rijksmuseum te verkennen, waar Nederlandse kunst en geschiedenis tot leven komen. Van de Nachtwacht tot Delfts blauw, het museum biedt een unieke inkijk in de Nederlandse cultuur. Het Rijksmuseum, gelegen aan het schilderachtige Museumplein, is een van de meest prestigieuze kunstmusea ter wereld. Het herbergt een indrukwekkende collectie Nederlandse kunst en geschiedenis, waaronder meesterwerken van beroemde schilders als Rembrandt en Vermeer. Een hoogtepunt is de "Nachtwacht", een van de bekendste schilderijen ter wereld. Het Rijksmuseum is niet alleen een museum, maar ook een architectonisch juweel dat de rijke Nederlandse cultuur weerspiegelt.

Foto: John Lewis Marshall

Vlakbij het Rijksmuseum vind je het Van Gogh Museum, gewijd aan het leven en werk van de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Hier kun je een uitgebreide collectie van zijn schilderijen, brieven en tekeningen bewonderen. Het museum biedt een diepgaande kijk op het tragische, maar briljante leven van deze meester van het postimpressionisme.

Daarnaar is een ontroerende ervaring een bezoek aan het Anne Frank Huis, waar Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten. Het museum geeft een aangrijpende kijk op het leven van Anne en de ontberingen van de Holocaust. Het is een plek van herdenking en reflectie die de bezoekers diep raakt.

Voor liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst is het Stedelijk Museum een must-visit. Hier vind je een eclectische verzameling van werken variërend van schilderijen en beeldhouwwerken tot design en multimedia-installaties. Het museum biedt een boeiende reis door de evolutie van kunst in de 19e en 20e eeuw.

Grachten en Architectuur:

Cultuur in Amsterdam beperkt zich niet tot musea. Een wandeling langs de prachtige grachten onthult een schat aan historische architectuur. De smalle, sfeervolle straten en de karakteristieke grachtenpanden dragen bij aan de unieke atmosfeer van de stad. Vergeet niet de Jordaan te verkennen, een levendige wijk met boetiekjes, galeries en gezellige cafés.

Amsterdam biedt een rijke culturele ervaring, variërend van traditionele kunstmeesters tot moderne creativiteit, en het is een ideale start voor je reis met de Eurostar. Vergeet niet om voldoende tijd te nemen om de schoonheid en diversiteit van deze stad te verkennen voordat je aan boord gaat van de hogesnelheidstrein naar je volgende culturele bestemming.

Rotterdam - Stad van Moderne Kunst en Theater

Foto: Ossip van Duivenbode

Rotterdam, de op een na grootste stad van Nederland, staat bekend om zijn moderniteit, architectonische hoogstandjes en dynamische culturele scene. Hier zijn enkele hoogtepunten die je kunt ontdekken voordat je de Eurostar naar je volgende bestemming neemt. En na een korte stop in Rotterdam, de stad van moderne architectuur en bruisende energie, zet de Eurostar koers naar Antwerpen.

Rotterdam, de stad van moderne architectuur en bruisende energie

De Kunsthal in Rotterdam biedt een dynamische mix van kunst en cultuur. Met wisselende tentoonstellingen is er altijd iets nieuws te ontdekken. Neem de tijd om je zintuigen te prikkelen voordat de trein je verder voert. De Kunsthal is een veelzijdig museum dat regelmatig wisselende tentoonstellingen van kunst, fotografie, cultuur en design organiseert. Hier komen verschillende artistieke disciplines samen, waardoor bezoekers een breed spectrum van creativiteit kunnen ervaren. Of je nu van moderne kunst, fotografie of design houdt, de Kunsthal heeft voor elk wat wils.

Daarnaast kun je naar De Markthal. Dat is niet alleen een culinaire bestemming, maar ook een architectonisch meesterwerk. Het is de eerste overdekte markthal van Nederland, met een kleurrijke muurschildering aan de binnenzijde die het plafond bedekt. Hier vind je een breed scala aan verse producten, lokale lekkernijen en internationale gerechten. Het is een lust voor de zintuigen en een ontmoetingsplek voor fijnproevers.

En wat dacht je van wat architectuur? De Erasmusbrug, ook wel bekend als de "Zwaan" vanwege zijn sierlijke vorm, is een iconisch symbool van Rotterdam. Deze indrukwekkende brug verbindt het noorden en zuiden van de stad en biedt een spectaculair uitzicht op de skyline van Rotterdam. 's Avonds wordt de brug prachtig verlicht, wat zorgt voor een betoverend schouwspel.

Maar Rotterdam heeft nog meer musea!

Foto: Fred Ernst

Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste kunstmusea in Nederland en herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 150.000 kunstwerken. Van middeleeuwse schilderijen tot moderne installaties, het museum biedt een overzicht van de kunstgeschiedenis. Verken werken van kunstenaars als Bosch, Rembrandt, Van Gogh, Dali en vele anderen. Houd de tentoonstellingen in de gaten, want ze worden regelmatig vernieuwd.

Of ga nautisch! Gelegen in het hart van de historische haven, biedt het Maritiem Museum een fascinerend inzicht in de maritieme geschiedenis van Nederland. Ontdek eeuwenoude scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en leer meer over de rol die Rotterdam heeft gespeeld als een van 's werelds grootste havensteden.

Of hou je meer van fotografie? Voor de liefhebbers van fotografie is het Nederlands Fotomuseum een must-visit. Het museum herbergt een uitgebreide collectie Nederlandse fotografie, van historische beelden tot hedendaagse fotojournalistiek. Wisselende tentoonstellingen zorgen ervoor dat er altijd iets nieuws te ontdekken is.

Rotterdam biedt een intrigerende mix van geschiedenis, moderne architectuur en levendige cultuur. Of je nu door de straten wandelt, een museum bezoekt of van het uitzicht geniet vanaf de Erasmusbrug, Rotterdam zal je zeker verrassen met zijn unieke charme en innovatieve geest. Neem de tijd om deze stad te verkennen voordat je aan boord gaat van de Eurostar en je culturele reis voortzet.

Antwerpen - Artistiek Erfgoed en Schilderachtige Uitzichten

Antwerpen, met zijn rijke geschiedenis en artistiek erfgoed, biedt betoverende uitzichten terwijl je geniet van de Eurostar-reis door het Vlaamse landschap.

Antwerpen: Waar Geschiedenis en Kunst Hand in Hand Dansen.

Foto: MAS Museum

Het Museum aan de Stroom, een architectonisch meesterwerk gelegen aan de oevers van de Schelde, biedt een boeiende reis door de cultuur en geschiedenis van Antwerpen. De collectie omvat artefacten die de maritieme, culturele en economische ontwikkeling van de stad belichten. Naast de indrukwekkende tentoonstellingen biedt het MAS een adembenemend uitzicht over Antwerpen vanaf het dakterras.

Voor de kunstliefhebber is het KMSKA een must-visit. Dit museum herbergt een uitgebreide collectie Vlaamse schilderkunst, met meesterwerken van kunstenaars zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens. De prachtige schilderijen en beeldhouwwerken nemen je mee op een reis door de Vlaamse kunstgeschiedenis.

En over Rubens gesproken: Duik dieper in het leven van de beroemde Vlaamse barokschilder Peter Paul Rubens door een bezoek te brengen aan zijn voormalige woonhuis en atelier, het Rubenshuis. Hier kun je niet alleen genieten van zijn schilderijen en kunstcollectie, maar ook de prachtige tuin verkennen, die een oase van rust vormt in het hart van de stad.

Foto’s: MoMu

Antwerpen staat ook bekend als een modehoofdstad, en het Modemuseum (MoMu) geeft je inzicht in de evolutie van de Belgische mode. Het museum toont regelmatig wisselende tentoonstellingen die de creativiteit en innovatie van Belgische ontwerpers belichten, waardoor het een must-visit is voor modeliefhebbers.

Na een dag vol culturele ontdekkingen is het tijd om te genieten van het Bourgondische leven in Antwerpen. De stad staat bekend om zijn heerlijke chocolade, Belgische frieten en natuurlijk de beroemde Vlaamse wafels. Verken de gezellige straten en ontdek de vele restaurants en cafés waar je kunt genieten van lokale specialiteiten.

Antwerpen combineert historische pracht met eigentijdse flair, en de diverse culturele ervaringen maken het een bestemming die zowel kunstliefhebbers als levensgenieters zal bekoren. Neem de tijd om de unieke charme van deze stad te ontdekken voordat je verder reist met de Eurostar.

Brussel - Culturele Hoofdstad van Europa

Brussel, als hoofdstad van België en de Europese Unie, is een smeltkroes van culturele diversiteit en historische pracht. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens een culturele verkenning van Brussel:

Culturele Rijkdom in het Hart van Europa.

Foto: KMSK

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België herbergen een indrukwekkende collectie van schilderijen, beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen, variërend van de 15e tot de 21e eeuw. Hier vind je werken van Vlaamse Primitieven, surrealisten zoals René Magritte, en vele andere meesters. De musea bestaan uit twee delen: één voor oude kunst en één voor moderne kunst, waardoor bezoekers een uitgebreid spectrum van kunstervaringen krijgen.

En er is natuurlijk ook architectuur! Het Atomium, een futuristisch bouwwerk dat gebouwd is voor de Wereldtentoonstelling van 1958, symboliseert de wetenschappelijke vooruitgang en heeft zich ontwikkeld tot een icoon van Brussel. Binnenin vind je tentoonstellingen over wetenschap, design en kunst. Het panoramisch uitzicht vanaf de bovenste bol biedt een adembenemend zicht op de stad.

Voor liefhebbers van surrealisme is het Magritte Museum een eerbetoon aan de beroemde Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte. Het museum herbergt de grootste collectie werken van Magritte ter wereld, waaronder zijn iconische schilderijen zoals "De Treachery of Images" en "The Son of Man".

De Grote Markt, omringd door indrukwekkende gotische gebouwen, is het historische hart van Brussel. Hier vind je het stadhuis en de indrukwekkende gildehuizen. Het plein is levendig met evenementen, markten en festivals gedurende het jaar, en het is een uitstekende plek om de rijke geschiedenis van Brussel te ervaren.

België is de geboorteplaats van vele beroemde stripfiguren, waaronder Kuifje (Tintin) en de Smurfen. Het Belgisch Stripcentrum, gevestigd in een prachtig art-nouveaugebouw, brengt hulde aan de Belgische stripkunst. Ontdek de geschiedenis van stripverhalen en bewonder originele tekeningen en stripfiguren.

Brussel, met zijn mix van historisch erfgoed en eigentijdse kunst, is een stad die culturele ontdekkingsreizigers verwelkomt. Of je nu door de straten van de oude stad wandelt of de diverse musea bezoekt, Brussel biedt een rijke culturele ervaring die je niet snel zult vergeten.

Parijs - De Culturele Afsluiting

Parijs, de "Stad van het Licht", staat wereldwijd bekend als een cultureel epicentrum. Hier zijn enkele hoogtepunten die je kunt verkennen om de rijke culturele scene van Parijs te ontdekken:

Waar Kunst en Romantiek Samensmelten in het Licht der Eeuwen.

Foto: Museum Louvre

Het Louvre is het grootste kunstmuseum ter wereld en herbergt een verbluffende collectie kunstwerken, variërend van oude beschavingen tot de 19e eeuw. Hier kun je iconische meesterwerken bewonderen, waaronder de Mona Lisa, de Venus van Milo en de Liberté Guidant le Peuple. Maar er is meer dan het Louvre. Gehuisvest in een voormalig treinstation, het Musée d'Orsay is gespecialiseerd in kunstwerken uit de periode 1848-1914. Bewonder hier impressionistische en post-impressionistische meesterwerken van kunstenaars als Monet, Van Gogh, en Degas.

Maar er is ook nieuw werk te vinden. Het Centre Pompidou is een architectonisch meesterwerk dat hedendaagse kunst herbergt. Naast moderne kunstcollecties biedt het centrum ook tentoonstellingen, filmvertoningen en podiumkunsten. Het kleurrijke buizenstelsel aan de buitenkant is een kenmerkend gezicht van Parijs. En wat je dan ook niet kan missen zijn natuurlijk de gotische meesterwerken, de Notre-Dame en Sainte-Chapelle. Die getuigen van de religieuze geschiedenis van Parijs. Beide kerken zijn indrukwekkende staaltjes van middeleeuwse architectuur en herbergen prachtige glas-in-loodramen.

Of doe een fijne wandeling. Montmartre is een bohemienwijk die kunstenaars zoals Picasso, Van Gogh en Dali heeft geïnspireerd. Bezoek de Place du Tertre, waar kunstenaars hun werk tentoonstellen, en bewonder het uitzicht vanaf de Sacré-Cœur.

Foto: Centre Pompidou

Of verrijk je culturele reis met een bezoek aan de opera. De Opera Garnier, een van de meest beroemde operahuizen ter wereld, is een architectonisch juweel. Bezoek het indrukwekkende interieur, waaronder de Grand Foyer en de imposante trap. Of ga de tuinen in. Het Musée Rodin, gelegen in een prachtige tuin, toont de beeldhouwkunst van Auguste Rodin. Het hoogtepunt is natuurlijk zijn beroemde werk, "De Denker."

Of waar ze ook goed nadenken: Het Quartier Latin is een levendige wijk vol met boekwinkels, cafés en kunstgalerijen. Hier bevindt zich ook de Sorbonne-universiteit, waardoor de wijk een intellectuele en artistieke sfeer ademt.

Parijs ademt kunst, geschiedenis en romantiek. De stad heeft een ongeëvenaarde culturele erfenis en blijft een inspiratiebron voor kunstenaars en liefhebbers van cultuur over de hele wereld. Het verkennen van Parijs is als het betreden van een levend kunstwerk dat je blijft verrassen en verwonderen.

In een wereld vol culturele schatten is het bijzonder dat je deze prachtige steden - Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Parijs - moeiteloos met de trein kunt ontdekken. De Eurostar, met zijn comfort, luxe en snelheid, biedt niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor vliegreizen, maar voegt ook een extra dimensie toe aan je culturele ontdekkingsreis. Terwijl je geniet van de rust, het uitzicht en het gemak van treinreizen, wordt de reis zelf al een ervaring om nooit te vergeten. Als songfestivaljournalist, die altijd op zoek is naar nieuwe verhalen, ben ik ook verheugd dat ik mijn liefde voor treinreizen kan combineren met mijn enthousiasme voor het Eurovisie Songfestival. De Eurostar maakt het mogelijk om op een ontspannen manier naar dit grootschalige evenement te reizen, terwijl ik onderweg de pracht van Europese steden ontdek. Kortom, de trein is niet alleen een middel om van A naar B te komen; het is een reis op zich, doordrenkt van cultuur, comfort en connecties tussen steden die bruisen van geschiedenis en kunst.


Vorige
Vorige

‘Oh Happy Days brengt niet de boodschap die het wel in zich heeft’

Volgende
Volgende

Netflix's "Carol & the End of the World": Een hartverwarmende blik op het einde der tijden